Bildmuseet

Bildmuseet är en plats för upplevelse, reflektion och diskussion. Här visas utställningar av samtida internationell konst, fotografi, arkitektur, design och annan visuell kultur tillsammans med konsthistoriska tillbakablickar.

Existentiella, politiska och filosofiska frågor är centrala i programmet. Utställningarna kompletteras av visningar, föreläsningar, seminarier och film. Öppen bildverkstad och pedagogiska aktiviteter inspirerar till eget skapande.

För sin verksamhet har Bildmuseet fått hederspris av juryn för European Museum of the Year och var 2014 en av toppkandidaterna till den svenska utmärkelsen Årets museum och till Europarådets museipris.

Bildmuseet är en del av Umeå universitet och finns sedan 2012 i en uppmärksammad byggnad på Konstnärligt campus vid Umeälvens strand, granne med Konsthögskolan, Designhögskolan, Arkitekthögskolan och Humlab-X. Den nya museibyggnaden, ritad av Henning Larsen Architects i samarbete med White, har omskrivits som ett av världens vackraste universitetsmuseer.

I år firar Umeå universitet sitt 50-årsjubileum, och Bildmuseet bidrar till jubileumsprogrammet.


Sidansvarig: Helena Vejbrink

Utskriftsversion

Bildmuseets webbplats

www.bildmuseet.umu.se