Pressmeddelanden från Bildmuseet

Ângela Ferreira / Pan African Unity Mural

[2018-10-31] Ângela Ferreira intresserar sig för postkoloniala frågor och hur arkitektur och miljöer bär spår av historia, politik och ideologi. I utställningen Pan African Unity Mural, som öppnar fredag 16 november, presenterar hon skulpturer och muralmålningar på olika platser i Bildmuseet. Det här är konstnärens första separatutställning i Skandinavien.

Varmt välkommen till en pressvisning av Ângela Ferreira / Pan African Unity Muraltorsdag 15 november 10:00 (OSA) och till utställningens vernissage på fredagskvällen 17:00-21:00. Vid samma tillfällen förhandsvisas och invigs även Entangle / Konst och fysik (Läs mer).

Vad är ett hem och vad betyder tillhörighet för den som är i ständig rörelse? Kan en känsla av förskingring användas som en tillgång? I sin utställning refererar Ângela Ferreira till den sydafrikanska sångaren Miriam Makeba och den landsflyktige amerikanen George Wright, vilkas livshistorier hon kopplar till sin egen. Utställningen är inspirerad av filosofen Achille Mbembes idéer om betydelsefulla skärningspunkter: platser där våra vägar korsas och vi delar erfarenheter och tankar, avgörande ögonblick i våra liv där vi beslutar oss för att ta en annan väg.

Makeba bannlystes från sitt hemland för sitt ställningstagande mot apartheid, och tvingades senare lämna även USA tillsammans med sin man som var aktiv i Svarta pantrarna. Wright, numera portugisisk medborgare, dömdes för mord i sitt hemland, blev politiskt engagerad under fängelsetiden och flydde senare till Algeriet i en uppmärksammad flygplanskapning. Ferreira själv föddes i Moçambique, som då var en portugisisk koloni, och flyttade som sexåring till Sydafrika i samband med självständighetskriget. Idag lever hon i Portugal.

I sitt konstnärskap återkommer Ângela Ferreira till Afrikas och Europas gemensamma historia. Hon skärskådar relationen mellan kontinenterna, påminner oss om den koloniala historien och gestaltar den på nytt genom olika människor och berättelser. Pan African Unity Mural handlar om världspolitik och exil, om att skapa hem och identitet mellan länder och kontinenter. Utställningstiteln refererar till en muralmålning som Ângela Ferreria och tretton andra konstnärer skapade tillsammans 1986–87 i Kapstaden, Sydafrika under apartheidregimen.

Konstnären Ângela Ferreira (f. 1958, Moçambique) är baserad i Lissabon och arbetar med skulptur, video, teckningar och installationer. Hon representerade Portugal på Venedigbiennalen 2007 och har också ställt ut på Gwangjubiennalen (2018), Taipeibiennalen (2016) och Göteborgs internationella konstbiennal (2015). Bland hennes senaste separatutställningar finns Zip Zap and Zumbi, DePaul Art Museum, Chicago (2017); South Facing, Johannesburg Art Gallery (2017); Messy Colonialism, Wild Decolonization, Zona Maco, Mexico City (2015), och A Tendency to Forget, Museu Berardo, Lissabon (2015).

Pan African Unity Mural har producerats av Bildmuseet i samarbete med MAAT: Museum of Art, Architecture and Technology i Lissabon. Det är Ângela Ferreiras första separatutställning i Skandinavien.

Pressvisning / Torsdag 15 november 10:00–12:00 (OSA)

Ângela Ferreira, museichef Katarina Pierre och museiintendent Anders Jansson medverkar vid pressvisningen av Pan African Unity Mural. Vid samma tillfälle förhandsvisas också utställningen Entangle / Konst och fysik tillsammans med dess curator och medverkande konstnärer (Läs mer).
Pressbilder/ www.bildmuseet.umu.se/pressbilder

Vernissage / Fredag 16 november 17:00–21:00

Pan African Unity Mural presenteras 19:00 genom ett samtal mellan konstnären Ângela Ferreira och museiintendent Anders Jansson, följt av presentation och invigning av utställningen Entangle / Konst och fysik (Läs mer).

Artist Talk / Söndag 18 november 14:00–15:00

Ângela Ferreira berättar om sitt konstnärsskap och om Pan African Unity Mural.

För ytterligare information

Anders Jansson, museiintendent Bildmuseet
anders.jansson@umu.se, 072-083 66 16

Redaktör: Helena Vejbrink

Adress till nyheten:
http://www.umu.se/nyhet/.cid293508


Sidansvarig: Helena Vejbrink

Utskriftsversion

RSS-flöden

Prenumerera på våra pressmeddelanden som RSS-flöde:

Pressmeddelanden från Bildmuseet